Debat sobre Revolucions arabs: visibilitat de les dones en els moviments social pel CTD de Barcelona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Moviments Socials

Desmentint tòpics, en les recents revolucions hem pogut veure a moltes dones, amb vel o sense, manifestant-se per els carrers de les ciutats àrabs, reivindicant llibertat i el seu dret a jugar un paper protagonista en els processos de democratització dels seus països.

El protagonisme ha estat sols d'una elit de dones universitàries? Com en certa manera ja va passar en els moviments de independència, passat l'entusiasme revolucionari, tornaran les dones a la seva situació anterior? Pot parlar-se d'un moviment feminista en aquestos països?

En les eleccions (Tunísia, Egipte) els partits islamistes estan guanyant posicions importats, pot tenir un impacte molt negatiu per a les dones i les seus drets? Aquestes son algunes de les preguntes que es podran debatre amb Mònica Leiva, periodista, i amb Yolanda Aixelà Cabré, investigadora, a l'acte que organitza el CTD el dia 26 de gener (Agenda La Independent)

Mònica Leiva és periodista independent i analista especialitzada en el món àrab i musulmà. Entre 2003 i 2008 ha viscut i treballat a l'Orient Mitjà i des de llavors continua vinculada amb la zona. Entre les seves cobertures informatives hi destaquen la guerra del Líban de 2006, la crisis nuclear iraniana, el conflicte palestino-israelià, el setge de Gaza i, més recentment l'inici de la revolta a Síria. Entre els mitjans més habituals amb qui col·labora s'hi troben la Cadena SER i el diari ARA.

Yolanda Aixelà Cabré fou, de 1999 a 2001, Conservadora al Museu Etnològic de Barcelona. De 2001 a 2008, fou Professora Titular d'Escola Universitària a la Universitat d'Alacant. Des de 2008 és Científica Titular a la Institució Milà i Fontanals on investiga en diferents programes interdisciplinaris. Ha realitzat treball de camp a Egipte, Marroc, Guinea Equatorial i Espanya. Ha participat a diferents projectes de recerca sobre migracions, musulmans, africans, multiculturalisme i canvis socials a l'Àfrica subsahariana, sempre des d'una perspectiva de gènere. Ha estat professora visitant al SOAS, Gran Bretanya i al Laboratoire d'Anthropologie Sociale -CNRS- EHESS, França (juliol 2003). És vicepresidenta de la ONG, CEIBA.