Les ONG que treballen contra la sida davant el canvi de govern a Espanya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

DEMANEN A ANA MATO GARANTIR LA RESPOSTA A LA SIDA A ESPANYA

• Més de 300 organitzacions de l’Estat Espanyol s'uneixen per demanar a la ministra de Sanitat el compromís del seu govern per garantir la resposta al VIH en els propers anys.

• Sol • liciten compromís econòmic sostingut i lideratge polític a llarg termini garantint l'existència, continuïtat i sostenibilitat de la Secretaria del Pla Nacional sobre la Sida (SPNS).

Què passaria si el nou Govern retallés o anul•lés el seu compromís econòmic davant la resposta nacional de la sida? O deixés de tenir voluntat política per liderar les responsabilitats adquirides pel Govern espanyol a nivell internacional? Les organitzacions de la sida espanyoles tenen clara la resposta: es posaria en risc els avenços obtinguts durant tres dècades en àmbits com la prevenció, la detecció precoç de nous casos i l'atenció a les persones amb VIH que encara experimenten diàriament discriminació per l'estigma associat a la seva malaltia.

Així ho manifesten centenars d'organitzacions i institucions espanyoles en una carta adreçada a Ana Mato Adrover, ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en què li exigeixen compromís econòmic sostingut per part del Govern i lideratge polític a través de l'existència de la Secretària del Pla Nacional sobre la Sida (SPNS) que, segons ha filtrat la premsa en els últims dies, "sembla" que no figura ja en el nou esquema del Ministeri de Sanitat.

Udiárraga García, presidenta de la Coordinadora Estatal de VIH-sida (CESIDA), alerta que cal un organisme coordinador en la resposta nacional al VIH com la SPNS i la conseqüent elaboració de un nou Pla Multisectorial que descrigui amb claredat les directrius a seguir durant els propers anys. A més sosté que l'elaboració del dit pla  "és un compromís adquirit pel nostre país en la recent reunió de UNGASS a Nova York durant el mes de juny de l’any passat”.

Per la seva banda, Julio Gómez Caballero, president de la Xarxa Comunitària sobre VIH / sida de l'Estat espanyol (REDVIH) afirma que actualment, gràcies als avenços biomèdics, a la voluntat política i a les organitzacions civils, entre d'altres agents públics i privats, s'ha aconseguit avançar en la resposta a l'epidèmia del VIH. No obstant això -indica -encara continuen existint molts desafiaments en l'abordatge clínic, l'atenció, la prevenció de nous casos i hi ha una assignatura pendent: cada dia són vulnerats els drets de les persones amb VIH. _ "Estem en un moment crucial per la qual cosa li sol • licitem a la ministra i al seu equip de treball que continuïn apostant per eradicar la pandèmia i la discriminació cap a les persones amb VIH a través del respecte dels drets fonamentals "_, emfatitza Julio Gómez.

També es demana en la missiva que el Govern espanyol compleixi amb els acords internacionals i europeus signats per eradicar la pandèmia del VIH, atendre i millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH.  "Espanya s'ha compromès des de fa anys en la resposta mundial al VIH i ha de complir perquè la vida de milions de persones està en joc " comenta Toni Poveda, president de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals (FELGTB). "Hi ha el compromís de redoblar els esforços i complir amb les necessitats de finançament per al VIH a través d'una responsabilitat econòmica nacional i internacional. Si el que es pretén és intensificar l’ esforç dirigit a la prevenció i el control del VIH, no seria molt lògic que, prenent com a argument la crisi econòmica, es produïssin retallades -a nivell nacional, autonòmic o local- per a la prevenció, control i abordatge del VIH "  diu Poveda.

Les organitzacions sol • liciten diàleg social, lideratge compartit i el reconeixement al valor afegit de les organitzacions civils, a més d'una reunió amb la ministra en pròximes dates. _ "Considerem que davant la resposta al VIH no han d'existir decisions unilaterals per part del govern, ja que s'ha demostrat que la participació activa de la societat civil, ONG i activistes, la seva experiència, compromís, trajectòria, capacitat de resposta i participació en el disseny, execució i avaluació dels projectes, han permès avenços que no s'haguessin pogut produir sense la seva participació ", conclou Ana Pastor, presidenta de FUNSIDA.