Iran: La feminista Faezeh Hashemi condemnada a sis mesos presó

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

La Cort Revolucionària de Teheran ha sentenciat a la reconeguda feminista iraniana, a sis mesos de presó declarant-la culpable de realitzar propaganda en contra del règim de Teheran.

Hashemi, de 48 anys, és periodista i defensora dels drets de les dones. El 1998, un any després que el seu pare abandonés la presidència de l'Iran, va fundar el diari feminista Zan, que li va valer la crítica dels sectors més conservadors de la societat.

El 2009, va formar part de les protestes en contra del frau electoral comès per l'actual president iranià, Mahmud Ahmadinejad, sent arrestada en repetides ocasions. Hashemi és també una de les líders més famoses del moviment feminista a l'Iran i va dirigir la federació d'esport femení, alhora que publicava el diari "Zan", que va ser prohibit el 1999 per les seves activitats contestatàries.

Segons l'advocat de l'activista, Gholam Ali Riahi, el que realment va molestar al règim van ser una sèrie d'entrevistes que va concedir a programes informatius internacionals, en què denunciava l'abús de poder. Hashemi té 20 dies per apel·lar el veredicte.

Conjuntament, amb la pena de presó, el tribunal inhabilita a l'activista a exercir durant cinc anys activitats periodístiques, polítiques o culturals, i la seva web oficial va ser bloquejada per la Justícia iraniana la setmana passada. Actualment, dirigeix el Consell de Conveniència, un òrgan consultiu per intervenir en disputes legislatives.