Ibero Amèrica: La multimèdia és una eina útil per a qui treballa amb grups d'homes i a favor de l'equitat de gènere.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Identitats de gènere - Noves masculinitats

Xarxa Iberoamericana de Masculinitats recopila els seus vídeos. S'inclouen audiovisuals al voltant de les masculinitats a Uruguai, Hondures i El Salvador.


 La Xarxa Iberoamericana de Masculinitats (Rim) ha reunit en una multimèdia 69 vídeos que resumeixen conferències, activitats i promocionals de bé públic, realitzats pels seus integrants en els gairebé quatre anys de treball que té aquesta iniciativa coordinada pel professor cubà Julio César González Pagés.

 Amb el producte, aspira a "mostrar part del debat al voltant de diverses problemàtiques socials, que s'ha generat a la Xarxa des de la seva creació el 2007". Per a la seva elaboració, va rebre l'auspici de la representació a l'illa caribenya de l'Organització Mundial de la Salut, la seva delegacio panamericà i l'Agència Suïssa per al Desenvolupament i la Cooperació (COSUDE). Els audiovisuals recullen les Jornades d'Estudis de les Masculinitats, debats comunitaris, conferències a l'Havana i ciutats de l'interior com Cienfuegos i Santiago de Cuba, i la integració de la Rim a altres espais ciutadans com la Mostra Temàtica del Festival de Cinema Pobre "Humberto Solás "i la Jornada Cubana per la No Violència.

 "Des dels seus inicis, els grups de masculinitats han estat molt vinculats als moviments de dones", afirma González Pagès en el video titulat "Masculinitats i feminismes ¿homes vs dones?", Un enfocament que defensa aquest grup, enfortit des de la seva fundació per activistes i professionals de l'Estat espanyol i Amèrica Llatina.

 Per l'historiador Jorge del Sol, "només la coordinació de les dues esferes (feminismes i masculinitats) podrà aconseguir una cultura de pau" i l'equitat entre homes i dones.

Entre els temes que s'inclouen en la mostra audiovisual figuren la violència de gènere, els estereotips de masculinitats a Cuba, el rol dels mitjans de comunicació per reproduir prejudicis i mites, noves formes de ser home, la diversitat de famílies, paternitat, religiositat , ocupació, prostitució masculina i homofòbia.

 Les conferències presenten les diverses mirades d'especialistes del país com el propi González Pagès, la comunicadora Isabel Moya, la filòloga Zaida Capote, l'investigador Tomàs Fernández Robaina, la crítica de cinema Danae C. Diéguez i el realitzador Ernesto Pérez Zambrano, entre d'altres.

 També, apareixen les veus foranes amb renom en el camp dels estudis de gènere i Masculinitats com la periodista mexicana Sara Lovera, la sociòloga de Barcelona Judith Astelarra, l'antropòloga atmbién de Barcelona Isabel Holgado i la periodista madrleña Cristina Fraga, directora de l'Asociación Espñola de Mujeres Professionales de los Medios de Comunicación.

Així mateix, inclou promocionals de bé públic com "Contra l'homofòbia", realitzat per estudiants de la Universitat de l'Havana i integrants de la Rim a Cuba, i "Famílies, més tipus que maneres de expressar-se", creat per alumnes del Centre Universitari La Salle, a Madrid, Espanya.

 La Rim fou promoguda pel Moviment Cubà per la Pau, l'Institut Michoacano de la Dona i la Comunitat de Fòrums Iberoamericans Cofi, i té com a antecedents les múltiples accions empreses per les esmentades entitats, des de 1996, per impulsar un canvi en els homes.

 Amb especialistes de 30 països d'Iberoamèrica, possibilitats d'ampliar a altres 10 d'Àfrica i més de 250 títols disponibles en el seu lloc web, la xarxa es va unir el desembre d'aquest any al Grup de Reflexió i Solidaritat "Oscar Arnulfo Romero" per crear la primera plataforma cubana d'homes per la no violència. (2012)

 Veure:  http://redmasculinidades.blogspot.com/2012/01/red-iberoamericana-de-masculinidades.html