Argentina: Periodistes renoven el seu compromís per una comunicació no sexista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Aquest cap de setmana del 10 i 11 de desembre, es va dur a terme a la ciutat de Neuquén la VI Trobada Nacional de la Xarxa PAR (Periodistas de Argentina en Red por una Comunicació no Sexista). Hi van assistir representants de diferents províncies, que es van reunir una vegada més per reflexionar sobre la seva tasca a l'hora de construir una societat més justa i igualitària per a dones i homes.

La Xarxa PAR és un col · lectiu de més de 160 periodistes i comunicadors, dones i homes, que discuteixen sobre qüestions vinculades a l'abordatge en els mitjans de temes de gènere com femicidis, tracta de persones, violència, entre altres. Anualment es realitza una trobada per intercanviar experiències cara a cara i projectar accions comunes.

En el marc de la trobada es va realitzar divendres una xerrada pública a l'auditori de la cooperativa Calf, en què la referent de la Xarxa a Río Negro i Neuquén, Susana Yappert, va anunciar la concreció d'un acord amb la Universitat del Comahue per dictar el 2012 un seminari de Periodisme amb perspectiva de Gènere en la carrera de comunicació social.

Més tard la comunicadora Social Gabriela Barcaglioni i la periodista Silvina Molina van realitzar una presentació sobre que implica el periodisme amb enfocament de gènere i sobre les iniciatives que impulsa la xarxa des de la seva creació. Es va recordar l'aportació fonamental a l'article 3 M de la llei de Serveis de Comunicació Audiovisual, el decàleg per al tractament de la violència de gènere i les xerrades i tallers que es realitzen a tot el país, entre altres.

De l'activitat pública també van participar l'antropòloga Social i referent del Programa de Salut Sexual i predocutiva, Mònica Opezzi i la membra de la Col·lectiva Feminista La Revuelta, Ruth Zurbriggen. La primera va presentar un treball sobre la percepció dels professionals mèdics en l'atenció de l'avortament en el sistema públic de salut de la província, mentre que Zurbriggen es va referir al primer monitoratge del servei Socorro Rosa que assessora a dones que decideixen interrompre el seu embaràs. Va emmarcar la seva xerrada en les accions que s'impulsen des de la Campanya Nacional per la legalització de l'avortament a l'Argentina.

El debat intern de la Xarxa es va veure tenyit el dissabte per la trista notícia del femicidi d'una jove de la Pampa, episodi evitable que va posar llum una vegada més sobre la importància del periodisme a l'hora de realatar les situacions de violència de gènere en el marc d'una pespectives de drets. "Enfront del impacte que ens produeix el femicidi de Carla Figueroa, a General Pico, La Pampa, recordem el valor del relat mediàtic d'aquests fets, per la seva incidència en la forma d'entendre les relacions entre homes i dones. Aquest no va ser un crim aïllat, sinó una altra expressió extrema de la desigualtat de poder en les relacions de gènere, que és imperiós canviar ", va assegurar la xarxa en la seva declaració final.

 Agencia Noticias de Bariloche