Fem Talent: El paper de les dones en la nova economia del coneixement

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Economia i Treball - Economia

 

11dicfemtalent02

 

En la inauguració d’aquest primer Fòrum Fem Talent, celebrat el dijous 2 de desembre al l’edifici Media-TIC del 22@ de Barcelona, Joana Ortega, vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya, va animar a les més de 300 assistents, afirmant que “tenim moltíssim talent femení i cal posar-ho en valor. Som la generació més preparada de la història”, i va remarcar que es necessitava que aquest talent femení arribés als consells d’administració per canviar actituds a l'hora de treballar.

També va emfatitzar que, “actualment, els horaris resultaven absolutament irracionals per a tothom i que s'havien d'adaptar més a la internacionalització de la economia i a les noves necessitats socials”.  A la tarda Núria de Gispert va fer el discurs de clausura davant de més de 500 persones, 370 nens i nenes de primària.

En la jornada es van donar el premis Fem Talent que van recollir les dones premiades de mans de la mateixa Ortega. Per les categories: “Lideratge empresarial”, el premi fou per a Janus Development, i el va recollir Maribel Berges: El d’“Igualtat d’oportunitats” va ser per al Centre Tecnològic Leitat, el de “Comunicació” a Eva Peruga, periodista d’Igualtat del Periódico i el de“Comunicació Xarxes Socials” a la Sra. Lourdes Muñoz presidenta de Dones en Xarxa.

Per començar l’acte, Josep Miquel Piqué va presentar els resultats del projecte impulsat per la Xarxa de Parcs, subratllant que, aquest projecte ha estat especialment ideal per la seva capil·laritat. Una de les dades que més es van comentar va ser la constatació pública que la conciliació dóna fidelització i reducció de l'absentisme.

De la seva banda, Esther Sánchez, secretària d'Ocupació congratulant-se del fet que el projecte Fem Talent pretengués posicionar a les dones en el lloc que haurien d'ocupar i reivindicant el seu talent. També va fer referència a que el procés de modernització cap l'economia del coneixement requeria d’innovació a l'organització i que la crisi no podia ser l'excusa amb la que justificar la situació actual vers la dona.

En el seu torn, Sònia Recasens, tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona va proclamar: “estem aquí per reivindicar talent de la dona”! I va animar les dones a trencar la por a ser emprenedores, explicant que les dones també podien i havien de ser-ho en bé de l’economia.

La taula rodona: “Parlen les dones empresàriesva reunir dones de diversos sectors i Adela Subirana, per exemple, va explicar com les dones gestionaven diferent dels homes, mostrant idees provocadores que moltes vegades sorprenien a l’altre gènere. Nuria Basi es considera un exemple de com una empresa familiar pot confiar en les dones per a dirigir-la, perquè “també les empreses avancen en igualtat com a viu reflex de la societat”.

Experta en estudis sobre la “conciliació”, Núria Chinchilla va fer reflexionar de com, “ la veritable conciliació acaba de començar, però com, actualment, s’està obrint pas vers tota la societat”. Per la seva banda, Àngels Roqueta va apuntar de que la formació, la feina i l'actitud permetrien accedir a allò que realment es volia aconseguir.

Per al ponent d’Henry Etzkowitz, director de la Càtedra de Gènere de la universitat de Stanford : “Les barreres amb les que topaven les dones a l’hora d’avançar eren tres: la investigació, la família i la política”. A més, en la seva ponència: “Women in Science and Technology Transfer”, que va donar una idea més internacional del tema a debat va afegir que ens trobàvem en el moment precís per reconèixer les qüestions de gènere com inherents a la innovació.

La taula “Emprenaduria en clau femenina”, moderada per Anna Izquierdo va reunir un conjunt de dones joves amb grans idees i projectes innovadors. Patricia Araque va recomanar a les dones que s’envoltessin d'un equip que les compensés i equilibrés per evolucionar correctament. Cristina Galán va reconèixer el gran pes que suposa per a les dones la família a l’hora de poder emprendre i la dificultat que existeix per aconseguir una bona conciliació.

Cecília Castaño en la seva ponència “El papel de las mujeres innovadoras en la nueva Europa” va comentar-nos que hi havia una bona i una mala notícia a destacar: “la dolenta era que hi havia un alt índex d’abandonament femení en investigació i TIC. però, per a contrarestar, va afegir que la bona notícia era que la diversitat de gènere estava relacionada positivament amb l’excel·lència”. O sigui que la plena incorporació de les dones als departaments tècnics i d’investigació pot ser la millor garantia d’èxit del projecte. I va finalitzar, tot dient que el realment important és superar l’esbiaix de gènere de les organitzacions, cosa que resulta fonamental per a la innovació.

L’ultima taula rodona va titular-se: “Dones científiques al segle XXI” amb la intervenció de diverses rectores de les universitats de Catalunya, com Esther Giménez-Salinas, que va recordar que “tenim moltes noies en les carrers científiques però poques dones enginyeres”. També Anna Maria Geli va remarcar les dificultats de les dones de continuar les seves feines pro al pressió social: “Entre els 25 i els 35 anys pots fer carrera professional, però també es l’edat de formar una família i moltes dones molt valuoses posen el fre per la cultura imperant, de que són les dones les que tenen que renunciar”. Més optimista, Imma Tubella, va defensar que “estem davant d'un canvi cultural profund vers un sector que no entén perquè canviar les coses”

El Projecte Fem talent està subvencionat pel Departament d’Empresa i Ocupació i el Servei d’Ocupació de Catalunya pel programa de Projectes Innovadors i està co-finançat pel Fons Social Europeu.

 

http://www.cambrabcn.org/