Tallers de Formació a COM Ràdio

Periodisme plural- Una informació que inclogui a totes i tots


Els dies 6 i 20 de juny i 4 de juliol van tenir lloc les tres sessions de tres hores cadascuna del primer taller de formació per a periodistes que ha realitzat La Independent en el marc del Conveni de col·laboració amb COM Ràdio i la seva xarxa d'emissores locals.

Es tracta del Taller Periodisme plural- Una informació que inclogui a totes i tots.


logocomilain
L'objectiu del taller va ser que els i les participants aprenéssin a identificar les principals tendències de representació de les dones als mitjans de comunicació i coneguéssin les investigacions, disposicions i protocols catalans, estatals i internacionals sobre representació equilibrada de gènere.

A partir d'exemples i exercicis pràctics, se'ls va mostrar com fer peces informatives on les dones apareguin representades de forma equilibrada i no estereotipada i a informar amb perspectiva de gènere sobre qualsevol esdeveniment.


La primera sessió, amb el títol Les dones als Mitjans de comunicació, rols, estereotips i representació. Exemples de bones i males pràctiques. Com fer informació amb visió de gènere?, va ser impartida per Joana Gallego, pionera en els estudis de gènere i comunicació i professora  a la UAB, que va donar una classe magistral tot fent un recorregut per la representació de les dones als mitjans.


La segona sessió va ser sobre el Tractament informatiu de la violencia masclista, on la periodista especialista en gènere i comunicació Joana G. Grenzner va analitzar l'evolució del tractament mediàtic d'aquesta situació en els darrers anys, amb tot d' exemples pràctics que van impulsar la participació activa de tota l'assistència, per després passar a explicar la legislació vigent al respecte per tal que les i els periodistes puguin abordar aquesta temàtica d'una manera correcta.


La tercera sessió, també impartida per Joana G. Grenzner, amb el títol La construcció mediàtica de les "altres"- representació de les dones migrades i del Sud als mitjans, va analitzar de manera eminentment pràctica el tractament informatiu de les dones d'orígen migrant als Mitjans, fent èmfasi en la reiteració en la utilització d'estereotips.


Al taller hi van assistir 10 periodistes de diferents emissores locals de la Xarxa d'emissores de la COM Ràdio, que van mostrar la seva satisfacció pel desenvolupament del taller i el seu interés per la temàtica. Aquest va ser el primer dels dos tallers que es faran amb col·laboració amb la COM.