Les dones parim i les dones decidim

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Health - Sexual and reproductive health

There are no translations available.

Hi ha un compromís d'una àmplia majoria dels partits catalans per iniciar l'elaboració d'una llei catalana de drets i salut sexual i reproductiva.

 

 

Logo feminisme 2

 

OPINIÓ

Fa més de trenta anys d'accions feministes pel dret a l'avortament lliure i gratuït, accions i reflexions pel dret al propi cos i a la llibertat de decidir de les dones. Segons sembla, no ha estat suficient, aquesta lluita, per a cap partit polític que ha governat aquest país durant aquests anys. L'esquerra en el seu moment no va tenir el valor de legislar la llei d'una forma clara, tal com la exigien les dones i aquesta dreta reaccionària, l'únic objectiu que té es acabar amb els Drets i les Llibertats de les Dones i de les persones en general.

L'avortament no hauria de ser negociable en els canvis polítics, hauria de ser un dret exclusiu i absolut de la dona, ja que només a ella li pertoca la decisió de parir o de no fer-ho.

Les organitzacions vinculades a la campanya Dret a l'avortament lliure i gratuït, van fer una proposta de resolució (web de l'Observatori de Drets sexuals i Reproductius) que va ser aprovada el 27 de setembre de 2013 amb els vots d'ICV-IUA, ERC, PSC i CUP, que va comprometre al Parlament a frenar la reforma d'aquesta llei, regressiva i reaccionària, que pretén implementar el govern espanyol. Hi ha doncs un compromís per iniciar l'elaboració d'una llei catalana de drets i salut sexual i reproductiva.

 

Avortament 1

 

Després d'haver estat aprovada pel govern del PP aquest 20 de desembre la reforma de llei en contra dels drets de les dones, organitzacions feministes de la Plataforma pel dret a l'avortament lliure i gratuït han realitzat més de 50 concentracions arreu de l'estat. A Barcelona, la més significativa s'ha fet la mateixa tarda del 20 de desembre davant la delegació del govern central a Catalunya.

 

Avortament 2          avortament3

 

*La proposta de resolució del Parlament de Catalunya comença així: "El dret de les dones a decidir si tenir o no tenir fills i filles, quan i com tenir-los s'emmarca dins dels Drets Sexuals i Drets Reproductius, com també ho fan el dret a l'educació sexual i l'accés a la contracepció, entre d'altres. Aquests drets van ser reconeguts com a Drets Sexuals i Drets Reproductius, i inclosos als Drets Humans, a través d'una llarga evolució en els discursos de les cimeres internacionals com van ser la CEDAW 1979, marc contra la discriminació dels drets de les dones, a la Conferència Internacional sobre Població i Desenvolu-pament del Caire l'any 1994 i a la IV Conferència Mundial sobre les Dones de Beijing el 1995. El Govern de l'Estat Espanyol ha signat, des de llavors fins ara, tots els acords internacionals que així ho estableixen i que l'obliguen a garan-tir aquets drets, amb igualtat, seguretat i confidencialitat, a totes les dones de l'Estat. (...)"

 

Podeu consultar l'avantprojecte de Protección de la vida del concebido y de los Derechos de La Embarazada.